ΚΑΜΠΑΝΙΕΣ

En Primeur

Οδηγός προς τους “για την καμπάνια en primeur του Αιόλου” ναυτιλλομένους

Ο Αίολος είναι μια εταιρία που επιμένει πολύ στην σημασία της προέλευσης κάθε φιάλης που βρίσκεται στις αποθήκες μας, αυτού που οι Αγγλόφωνοι ονομάζουν provenance. Επειδή μια φιάλη κρασί, ειδικά αν μιλάμε για ακριβό κρασί, μπορεί να καταστραφεί σε λάθος συνθήκες συντήρησης ή με πολλαπλά ταξίδια ανά τον κόσμο (έχουμε δει φιάλη πασίγνωστου κρασιού σε εστιατόριο των Αθηνών με πέντε οπίσθιες ετικέτες εισαγωγέων από τρεις ηπείρους!!!) αλλά και να γίνει αντικείμενο παραχαρακτών (ναι, η λίστα μας περιέχει πολλούς οίκους που κατά καιρούς γίνονται βορά τέτοιων εγκληματιών), ο Αίολος επιμένει να αγοράζει απευθείας από την πηγή, δηλαδή τον παραγωγό, και ποτέ από δεύτερο, ή τρίτο, ή τέταρτο χέρι…

Για όλους τους παραγωγούς μας ισχύει το παραπάνω, εκτός από τα μεγάλα Chateaux του Bordeaux που δεν πουλούν ποτέ απευθείας αλλά μέσω των εμπόρων της περιοχής – αν και εκεί έχουμε βρει τρόπους συνεργασίας, όπως τα κρασιά της οικογένειας Moueix που αγοράζουμε κατευθείαν..

Για τα Grand Cru Classe του Bordeaux, ο καλύτερος τρόπος είναι η αγορά en primeur, δηλαδή η προαγορά. Αγοράζουμε συγκεκριμένες ποσότητες κάθε τρύγου ενώ το κρασί είναι ακόμη στα βαρέλια και περίπου 18 μήνες πριν κυκλοφορήσουν στην αγορά. Έτσι μπορούμε να εγγυηθούμε πρόσβαση σε ετικέτες που γίνονται ανάρπαστες, αλλά και εξαιρετική κατάσταση της φιάλης, αφού τα κρασιά φεύγουν από τον παραγωγό για να έρθουν άμεσα στις κλιματιζόμενες αποθήκες μας, με μια μικρή στάση στις αποθήκες των εμπόρων που συνεργαζόμαστε.

Για να δώσουμε όμως στους πελάτες μας την ευκαιρία να αποκτήσουν σπάνιες φιάλες, αλλά και να τους δώσουμε την δυνατότητα να εμφιαλωθεί το όποιο κρασί σε μέγεθος φιάλης της επιλογής των, έχουμε θεσπίσει τις «καμπάνιες en primeur». Έτσι, κάθε τέλος άνοιξης με αρχές καλοκαιριού, ξεκινάμε την καμπάνια, για όσους θέλουν να προαγοράσουν αυτά τα κορυφαία κρασιά του Bordeaux.

Φυσικά, παράλληλα με την καμπάνια en primeur, αλλά και σποραδικά μέσα στο έτος, ενημερώνουμε τους πελάτες μας για ιδιαίτερες κυκλοφορίες ή για κρασιά που πρόκειται να έρθουν σε ελάχιστο αριθμό φιαλών (και που μέχρι να φτάσουν στις αποθήκες μας θα έχουν γίνει ρεζερβέ).

Αν σας ενδιαφέρει να μπείτε στα παρασκήνια του Αιόλου και να ενημερώνεστε για αυτές τις προσφορές, δηλώστε το ενδιαφέρον σας στο eleni.katsirma@aioloswines.gr