Η ΕΤΑΙΡΙΑ

Ιστορία

Η Αίολος ΑΕ είναι η εταιρία που ιδρύθηκε το 2010, από την συγχώνευση των εταιριών Αίολος ΕΠΕ και Αφοί Τσελεπίδη ΕΠΕ, μετά από πολύχρονη και στενή σχέση συνεργασίας των δύο.

Η Αίολος ΕΠΕ δημιουργήθηκε το 1986 από τα αδέλφια Γιάννης και Γιώργος Τρύπκος, στο Παλαιό Φάληρο. Από πολύ νωρίς, η εταιρία άρχισε να εμπορεύεται κρασιά μικρών Ελλήνων παραγωγών και σύντομα ανέλαβε την αντιπροσώπευση μερικών από τους πιο σημαντικούς εκπροσώπους του «Νέου Ελληνικού Κρασιού». Το 1991, ο Αίολος άρχισε να δραστηριοποιείται στις εισαγωγές κρασιού, αρχικά από τη Γαλλία και στη συνέχεια από άλλες χώρες.

Η Αφοί Τσελεπίδη ΕΠΕ δημιουργήθηκε το 1987 από τα αδέλφια Αλέξανδρος και Άγγελος Τσελεπίδης, συνεχίζοντας την πορεία του πατέρα τους Νίκου, που δραστηριοποιείτο στην εμπορία οίνων και ποτών στο κέντρο της Θεσσαλονίκης από την δεκαετία του 1970. Σε μια παράλληλη πορεία, η Αφοί Τσελεπίδη αρχίζει την εμπορία μικρών Ελλήνων παραγωγών.  

Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90, λόγω αντιπροσώπευσης κοινών Ελλήνων παραγωγών, οι Αλέξανδρος, Άγγελος, Γιώργος και Γιάννης συναντηθήκαν και ανέπτυξαν στενές προσωπικές και επαγγελματικές σχέσεις. Μέσα σε λίγα χρόνια, οι Αιολος ΕΠΕ και Αφοί Τσελεπίδη ΕΠΕ μοιράζονταν το ίδιο portfolio, αλλά και την ίδια εμπορική και επικοινωνιακή πολιτική. Φυσική εξέλιξη ήταν η συνένωση των δύο πλευρών στην Αίολος ΑΕ, μια εταιρεία πανελλαδικής κάλυψης, με δύο αποθήκες (Αθήνα & Θεσσαλονίκη) και πάνω από 25 άτομα προσωπικό.

 

Σήμερα

Η δεύτερη δεκαετία του 21ου αιώνα βρίσκει τον Αίολο στην κορυφή της εμπορίας κρασιού ποιότητας στην Ελλάδα, με πελατολόγιο που συμπεριλαμβάνει το σύνολο σχεδόν των χονδρεμπόρων και των ποιοτικών καταστημάτων λιανικής της χώρας. Το ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει ο Αίολος στα επιμέρους τμήματα της διανομής, της τιμολόγησης, των εισαγωγών, του marketing και των πωλήσεων έχει συλλογική εμπειρία που υπερβαίνει τα 200 χρόνια στον χώρο του κρασιού, ενώ ο μέσος όρος ηλικίας είναι κάτω από τα 40 χρόνια.

Υπάρχουν μακροχρόνιες συνεργασίες με πάνω από εξήντα παραγωγούς, σε περισσότερες από δώδεκα χώρες. Οι επιλογές του Αιόλου δεν εστιάζονται σε μεγάλα εμπορικά ονόματα αλλά σε εκλεκτικά, ποιοτικά σπίτια. Συνεπώς, οι επιλογές μας αφορούν ένα μικρό κομμάτι της οινικής αγοράς της Ελλάδας κι ένα μικρό κομμάτι της παγκόσμιας οινοπαραγωγής…

Από την πρώτη στιγμή, οι ιδιοκτήτες του Αιόλου αναγνώρισαν την ανάγκη για εξειδικευμένο προσωπικό στις πωλήσεις και στις εισαγωγές και για αυτό τον λόγο είναι ίσως η μόνο εταιρία που όλα της τα μέλη σε αυτούς τους τομείς κατέχουν τουλάχιστον μια διαπίστευση ή ένα πτυχίο σχετικό με τον οίνο.

 

 
Ιδιοκτήτες

 
Γιώργος Τρίπκος
Γιάννης Τρύπκος 
Αλέξανδρος Τσελεπίδης
Άγγελος Τσελεπίδης

 

Τμήμα Εισαγωγών και Marketing Αθήνα

Γιώργος Τρίπκος
Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW
Ελένη Κατσιρμά

Αλεξία Λεοντή
 

Τμήμα Εισαγωγών και Marketing Θεσ/νίκη

Κώττη Λία

 
Τμήμα Πωλήσεων

Χονδρική Αθήνα

Ταραμίγκος Γεώργιος Προϊστάμενος
Σπυρόπουλος Σπύρος
Ζάχαρης Παναγιώτης
 

Χονδρική Θεσ/νίκη

Κούτρας Θεόφιλος
Μπαγώτης
Ηλίας


HO.RE.CA Αθήνα

Καλτσίδου Ελπίδα

 

HO.RE.CA Αθήνα

Χριστοφοράκη Ειρήνη AIWS Προϊσταμένη
Μπαλαμπάνης Αλέξανδρος
Γλυκοπούλου Κατερίνα
Μεϊ
μαράκη Άντζυ
Κλωνάρη Κατερίνα


Super Market

Τραυλός Μιχάλης


Τμήμα Μηχανογράφησης Αθήνα

Χατζηαναστασίου Νταίζη
Τσοτσάνη Κασσιανή

 

Τμήμα Μηχανογράφησης & Λογιστηρίου Θεσ/νίκη

Δαλαμάγκα Μαρία

Τμήμα Αποθήκης Αθήνα

Μερκούρης Αναστάσιος
Κοσσυβάκης Αθανάσιος
Σχοινάς Γεώργιος
Αντωνόπουλος Γεώργιος

 

Τμήμα Αποθήκης Θεσ/νικη

Κιτσούλης Βασίλης
Αγιάνογλου Χάρης
 

Τμήμα Λογιστηρίου

Χονδρός Λάμπρος
Κακιλτάκης Μηνάς


Βιογραφικά

Ο Γιώργος Τρίπκος είναι ο αδελφός του Γιάννη και ο συν-ιδιοκτήτης της Αίολος Α.Ε.. Ο Γιώργος γεννήθηκε στην Έδεσσα αλλά μετακόμισε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο, όπου και άρχισε να ασχολείται με το κρασί το 1986. Αρχικά η Αίολος ασχολείτο με την λιανική πώληση οίνων και ποτών, στην συνέχεια αφιερώθηκε αποκλειστικά στο κρασί, ενώ τα επόμενα βήματα έφεραν την εμπορία κρασιών μικρών Ελλήνων παραγωγών σε επίπεδο χονδρεμπορίου, την αντιπροσώπευση μερικών από αυτούς αλλά και, τέλος, την εισαγωγή οίνων από χώρες του εξωτερικού. Ο Γιώργος Τρύπκος είναι υπεύθυνος για το τμήμα εφοδιαστικής και τιμολόγησης του Αιόλου.

Ο Γιάννης Τρύπκος είναι ο αδελφός του Γιώργου και ο συν-ιδιοκτήτης της Αίολος Α.Ε.. Ο Γιάννης γεννήθηκε στην Έδεσσα αλλά μετακόμισε στην Αθήνα και συγκεκριμένα στο Παλαιό Φάληρο, όπου και άρχισε να ασχολείται με το κρασί το 1986. Αρχικά η Αίολος ασχολείτο με την λιανική πώληση οίνων και ποτών, στην συνέχεια αφιερώθηκε αποκλειστικά στο κρασί, ενώ τα επόμενα βήματα έφεραν την εμπορία κρασιών μικρών Ελλήνων παραγωγών σε επίπεδο χονδρεμπορίου, την αντιπροσώπευση μερικών από αυτούς αλλά και, τέλος, την εισαγωγή οίνων από χώρες του εξωτερικού. Ο Γιάννης Τρύπκος είναι υπεύθυνος για το τμήμα πωλήσεων και επικοινωνίας της Αίολος, ενώ από το 2004 είναι, μαζί με τον Κωνσταντίνο Λαζαράκη MW, συν-ιδιοκτήτης της Wine & Spirits Professional Consultants, ίσως του κορυφαίου οργανισμού παροχής εκπαίδευσης στο Ελληνικό εμπόριο κρασιού.
 
O Κωνσταντίνος Λαζαράκης MW γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στον Πειραιά. Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο ΕΜΠ και Τζαζ στην Αιολική Σχολή Πειραιά. Ο τίτλος Master of Wine – MW του απονεμήθηκε το 2002 σε ηλικία 32 ετών. Σήμερα υπάρχουν μόνο 278 MWs στον κόσμο, ενώ ο Κωνσταντίνος παραμένει ο μοναδικός Έλληνας και ο μοναδικός Master of Wine στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ως Αριστούχος σπουδαστής, στην εξέταση της Αμπελουργίας έλαβε το Βραβείο Villa Maria. Στην αντίστοιχη εξέταση της Τυφλής Γευστικής Δοκιμής έχει τιμηθεί με το 13ο, στην ιστορία του, Bollinger Foundation Medal. Το 2004, μαζί με τον Ιωάννη Τρύπκο, ίδρυσε στην Ελλάδα το Wine & Spirits Professional Consultants Ltd, παράρτημα του WSET Αγγλίας του μεγαλύτερου εκπαιδευτικού οργανισμού στα κρασιά και τα αποστάγματα παγκοσμίως. Το 2005 σε συνεργασία με τον Αγγλικό εκδοτικό οίκο Mitchell Beazley εκδίδει το βιβλίο του “The Wines of Greece”, το οποίο προτάθηκε μέσα στα τέσσερα καλύτερα βιβλία για το Βραβείο Andre Simon Memorial Award 2006. Εργάζεται για το Institute of Master of Wine στην θέση του Διευθυντή Εκπαιδευτικού Προγράμματος των δευτεροετών σπουδαστών. Η παγκόσμια κοινότητα αναγνωρίζει τις προσπάθειές του και επιβραβεύει το όραμα του για συνεχιζόμενη οινική παιδεία και για αυτό έχει τιμηθεί με το Βραβείο “Noval Award” ως “the MW Communicator of the Year 2006”.

H Ελένη Κατσιρμά γεννήθηκε το 1979 σε ένα μικρό χωριό των Σερρών. Το 1997 μετακόμισε στην Αθήνα για να φοιτήσει στο Τμήμα Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 2002. Από το 2000 εργάστηκε σε σημαντικά κομμάτια της οινοβιομηχανίας όπως στην ανάλυση και παραγωγή οίνων και της γαστρονομίας όπως στην οινική επιμέλεια σημείων υψηλής εστίασης. Είναι μέλος της Πανελλήνιας Ένωσης οινοχόων από το 2005, έχει διακριθεί στον πανελλήνιο διαγωνισμό της Π.ΕΝ.Ο. και έχει διετελέσει χρέη Γενικής Γραμματέως με θητεία 2009-2012. Η συνεργασία με την Αίολος ξεκίνησε το 2006 όπου υποστηρίζει το τμήμα εισαγωγών και του Marketing. Τέλος η κυρία Κατσιρμά είναι Diploma Student της W.S.P.C. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

Η Αλεξία Λεοντή γεννήθηκε το 1990 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Κατάγεται από την Ελλάδα και τη Σκωτία. Είναι απόφοιτη του Τμήματος Χημείας Τροφίμων του Caledonian University της Σκωτίας, κάτοχος των Foundation και Intermediate Certificates του WSPC Ελλάδος και ταυτόχρονα Αdvanced Student της WSPC. Η συνεργασία με την Αίολος ξεκίνησε το Σεπτέμβρη του 2014 όπου υποστηρίζει το τμήμα εισαγωγών. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.


Ο Γεώργιος Ταραμίγκος γεννήθηκε το 1967 στο Βασιλικό της Χαλκίδας. Σπούδασε Οινολογία και Τεχνολογία Ποτών στο Τ.Ε.Ι. της Αθήνας και απέκτησε πρόσφατα πτυχίο στο Μάρκετινγκ &  τη Διαφήμιση στο ίδιο Ίδρυμα. Ξεκίνησε την καριέρα σαν οινολόγος σε μεγάλη οινοποιητική εταιρία οπού κέρδισε το σεβασμό και την εμπιστοσύνη των συνεργατών του. Μεταπήδησε πολύ γρήγορα στις πωλήσεις στην ίδια εταιρία. Στον χώρο το πωλήσεων δραστηριοποιείται εικοσι τέσσερα χρονιά. Στην εταιρία Αίολος βρίσκεται δεκαπέντε χρονιά ενώ τα τελευταία οκτω είναι προϊστάμενος του τμήματος πωλήσεων, εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και γευσιγνωσιών στον τομέα της χονδρικής. Διατηρεί οινολογικό εργαστήριο με την σύζυγο του Κωνσταντίνα Μάκρα παρέχοντας υπηρεσίες συμβουλευτικού χαρακτήρα σε σημαντικά οινοποιεία. Ο κύριος Ταραμίγκος μιλάει Αγγλικά και έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σχολή W.S.P.C. έως και το επίπεδο Intermediate Certificate in wines and Spirits. Έχει την χαρά να μεγαλώνει τέσσερα πεισματάρικα αλλά υπέροχα παιδιά.

Ο Σπύρος Σπυρόπουλος είναι απόφοιτος του τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθήνας. Έχει επανδρώσει την εταιρία από το Μάρτιο του 2002 και δραστηριοποιείται στο χώρο της χονδρικής πώλησης, των εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και γευσιγνωσιών της Αίολος. Ο κύριος Σπυρόπουλος έχει παρακολουθήσει με επιτυχία τους κύκλους σπουδών Foundation Certificate and Intermediate Certificate in Wines and Spirtis της W.S.P.C. Από τον Μάρτιο του 1993 δραστηριοποιείται ταυτόχρονα στο χώρο της εστίασης ως υπεύθυνος προμηθειών. Μιλάει Αγγλικά.

Ο Παναγιώτης Ζάχαρης γεννήθηκε στον Πειραιά το 1974. Αποφοίτησε από το 8Ο Γενικό Λύκειο Πειραιά και σπούδασε Τεχνικός Γραφίστας ηλεκτρονικής σχεδίασης εντύπου σε Ιδιωτικό Ι.Ε.Κ. Από το 1997 μέχρι σήμερα δραστηριοποιείται επαγγελματικά στο χώρο των πωλήσεων και συγκεκριμένα στον τομέα των τροφίμων και ποτών. Τα τελευταία πέντε χρόνια εργάζεται ως υπεύθυνος πωλήσεων χονδρικής και υποστηρίζει τις εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες της Αίολος. Ο κύριος Ζάχαρης έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σχολή W.S.P.C. έως και το επίπεδο Advanced Certificate in wines and Spirits. Μιλάει Αγγλικά.

Η Χριστοφοράκη Ειρήνη AIWS   γεννήθηκε το 1979 στον Πειραιά. Σπούδασε δημοσιογραφία αλλά γοητεύτηκε πολύ νωρίς από τον χώρο του κρασιού. Απόφοιτος των Ι.Ε.Κ. Ποτοποιίας Αποσταγματοποιίας, ξεκίνησε την καριέρα της διοργανώνοντας wine tasting σε γνωστό οινοποιείο της Σαντορίνης. Στη συνέχεια εργάστηκε σε διάφορους χώρους όπου το 2002 πλαισίωσε την ομάδα πωλήσεων, εκδηλώσεων, παρουσιάσεων και γευσιγνωσιών της Αίολος. Παράλληλα εργάστηκε τέσσερα χρόνια σε ένα από τα πολυβραβευμένα εστιατόρια της Αθήνας ως οινοχόος. Τα τελευταία 6 χρόνια ηγείται του τμήματος HO.RE.CA. και διαχειρίζεται το μεγαλύτερο μέρος των prestige σημείων εστίασης. Τέλος η κυρία Χριστοφοράκη είναι πτυχιούχος του W.S.E.T. Diploma από το 2010. Μιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.


Ο Μιχάλης Τραυλός γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στη Βόνιτσα Αιτωλοακαρνανίας. Το 1997 εισήχθη στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, από το οποίο αποφοίτησε το 2001 με το πτυχίο της Οικονομικής Επιστήμης. Συνέχισε τις σπουδές του στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, ολοκληρώνοντας το 2004 το Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Mba «Οργάνωση και Διοίκηση Επιχειρήσεων Τροφίμων και Γεωργίας». Έχει εργασιακή εμπειρία στον τραπεζικό τομέα και στον τομέα των αγορών προϊόντων κάβας σε πολυεθνική εταιρεία Supermarket. Από τον Ιούλιο του 2008 εργάζεται για την Αίολος ως υπεύθυνος πωλήσεων Supermarket ενώ ταυτόχρονα συμμετέχει στις παρουσιάσεις, εκδηλώσεις και γευσιγνωσίες της εταιρίας. Ο κύριος Τραυλός έχει ολοκληρώσει τις σπουδές του στη σχολή W.S.P.C. έως και το επίπεδο Advanced Certificate in wines and Spirits. Μιλάει Αγγλικά και Ισπανικά.

Ο Αλέξανδρος Μπαλαμπάνης, γεννήθηκε το 1987 στον Πειραιά. Είναι τελειόφοιτος του Τμήματος Πολιτικής Επιστήμης και Ιστορίας του Παντείου Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι κάτοχος των 3 επιπέδων Foundation, Intermediate & Αdvanced Certificates του WSPC Ελλάδος και WSET Αγγλίας ενώ από το 2013 φοιτά στο 4ο επίπεδο, του WSET Diploma in Wines and Spirits. Έχει μακροχρόνια κι ανοδική εργασιακή εμπειρία, από το 2005, στο χώρο της εστίασης σε μεγάλες επιχειρήσεις - πολυχώρους της Αττικής αλλά και του Λονδίνου. Η συνεργασία με την Αίολος ξεκίνησε στις αρχές του 2014 όπου υποστηρίζει το τμήμα πωλήσεων HO.RE.CA καθώς και τις εκδηλώσεις, παρουσιάσεων και γευσιγνωσίες της εταιρίας. Είναι άριστα εξοικειωμένος με την επιστήμη της Πληροφορικής και του Internet. Μιλάει άπταιστα Αγγλικά ενώ ταυτόχρονα έχει καλή γνώση της  Γαλλικής κι Ιταλικής γλώσσας.

Η Κατερίνα Γλυκοπούλου γεννήθηκε στην Αθηνά το 1985. Eίναι πτυχιούχος του Tμήματος Oινολογίας και Tεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών και κάτοχος του Diploma in Sales Management της Ε.Ε.Δ.Ε. H επαγγελματική της πορεία ξεκινά με πρακτική εξάσκηση στις πωλήσεις σε οινοποιείο της Νεμέας και της Σαντορίνης. Στη συνεχεία εργάστηκε σε εισαγωγική εταιρία εστιάζοντας στις πωλήσεις σε εστιατόρια και κάβες. Επόμενος σταθμός η διαχείριση των προϊόντων κτήματος από την Κρητη, ενώ το 2011 ξεκίνησε τη συνεργασία της με μεγάλη εταιρία διανομής οίνων και ποτών, με ενεργή συμμετοχή στα κομμάτια της στρατηγικής πωλήσεων, προωθήσεων, γευσιγνωσιών και διαμόρφωσης wine lists. Από 2014 αποτελεί στέλεχος του τμήματος HO.RE.CA. της Αίολος στηρίζοντας παράλληλα τις παρουσιάσεις και τις γευσιγνωσίες της εταιρίας. Η κυρία Γλυκοπουλου τέλος, είναι κάτοχος του Αdvanced Certificate in Spirits, του W.S.E.T. Αγγλίας.  Mιλάει Αγγλικά και Γαλλικά.

H Άντζυ Μεϊμαράκη γεννήθηκε το 1984 στην   Αθήνα. Είναι πτυχιούχος του Τμήματος Οινολογίας και Τεχνολογίας Ποτών του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, από το οποίο αποφοίτησε το 2008. Από το 2008 εργάστηκε ως υπεύθυνη πωλήσεων σε γνωστό οινοποιείο της Νεμέας και της Σαντορίνης. Το 2013 ανέλαβε το σύνολο των πωλήσεων του οινοποιείου σε πανελλαδικό επίπεδο. Η συνεργασία με την Αίολος ξεκίνησε το 2016 όπου υποστηρίζει το τμήμα πωλήσεων HO.RE.CA καθώς και τις εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και γευσιγνωσίες της εταιρίας. Είναι κάτοχος των 2 επιπέδων Foundation, Intermediate Certificates του W.S.P.C. Ελλάδος και WSET Αγγλίας. Μιλάει Αγγλικά.


 

Οικονομικά Στοιχεία

 

Ισολογισμός 2013

Ισολογισμός 2014            (26/05/2015)

Πρόσκληση Γ.Σ                 (26/05/2015)

Προσάρτημα 2014            (26/05/2015)

Ισολογισμός 2015           (02/06/2016)

Πρόσκληση Γ.Σ                 (02/06/2016)

Προσάρτημα 2015           (02/06/2016)